Lucrările de reparație pe conducta magistrală ACB

Pentru funcţionarea fiabilă şi sigură a conductei de transport gaze Ananiev-Cernăuți-Bogorodceni (ACB) Dn 1020mm, precum şi pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze a consumatorilor, în perioada 19-30 iunie 2023 a fost planificată reparația conductei ACB conform Planului de măsuri tehnico-organizatorice pentru anul 2023, prin înlocuirea tronsonului defect cu o lungime de peste 80 de metri la km 535 (sectorul între robineții liniari 514 – 538), inclusiv și reparația locală prin sudarea zonelor defecte (coroziune) la km 523, 533, 537. Activitatea determină sistarea transportului gazelor prin PI Oleksiivka, cu redirecționarea volumelor către PI Grebenyky, fără impact asupra activității comerciale de transport a gazelor naturale.

Necesitatea efectuării lucrărilor de reparație a intervenit în urma rezultatelor diagnosticului conductei de transport gaze ACB prin metoda inspecției „in-line” de către specialiștii „Moldovatransgaz” SRL.

Astfel, pentru a identifica sectoarele neconforme din punct de vedere tehnic tehnic, gradul de pericol a acestora, precum și calculul duratei de exploatare în condiții de siguranță, primul diagnostic a avut loc în anul 2010 cu ajutorul echipamentelor de tip PIG inteligent (Rossen). Toate defectele au fost sistematizate şi selectate după gradul de pericol și a fost elaborat un grafic de inspectări și evaluări tehnice a sectoarelor care ulterior vor fi supuse reparației.

Conform analizei şi sistematizării informației a fost determinată starea tehnică a fiecărui km de conductă după gradul de degradare a metalului conductelor, având defecte de diferite tipuri. În consecință au fost identificate câteva sectoare în stare de limită funcțională la km 503 (484-514), km 573,6 (560-584) și km 599 (584-614).

În această ordine de idei, pe parcursul anilor 2011-2022 au fost efectuate lucrări de mentenanță, reparare locală a defectelor, aplicare prin sudare a unor elemente și învelișuri din materiale compozite, inclusiv și repararea capitală prin înlocuirea parțială a conductei.

Conform planului de îndeplinire a lucrărilor în perioada 19-23 iunie a avut loc înlocuirea tronsonului defect la km 535 și a fost efectuată reparația locală a conductei prin sudarea zonelor defecte (coroziune) la km 523, 533, 537.

Pe 23 iunie a avut loc punerea în funcțiune a tronsonului vizat cu predarea gazelor naturale către SP Bălți și Iliciovca.

Vă asigurăm că echipa întreprinderii „Moldovatransgaz” SRL lucrează în regim non-stop și a depus tot efortul necesar pentru finalizarea lucrărilor în termeni minimi în scopul restabilirii fluxului normal de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor.