Marcel Mistrean: 30 de ani de activitate în cadrul Moldovatransgaz. Model de creștere, dezvoltare și formare profesională

La 1 iulie 1993, Marcel Mistrean, absolvent al Școlii Tehnice de Aviație „Kirsanov”, a fost angajat la filiala Moldovatransgaz din Drochia. Cariera sa este un exemplu de meritocrație, dezvoltându-se în funcție de experiența, aptitudinile și meritele sale. Timp de 30 de ani, Marcel Mistrean a trecut o școală lungă de la reparator, la șef al Centrului de dispecerat al „Moldovatransgaz” SRL. Înaintea aniversării activității sale, am stat de vorbă cu el.

- Ce a determinat acut loc trecerea bruscă de la aviație la industria gazelor în viața Dvs.?

- Când m-am întors de la studii din Tambov (Rusia) acasă în țara mea, nu am regăsit aviație. În acea perioadă se desfășurau doar câteva zboruri pe săptămână, atât. Pe aeroportul din Bălți era un singur elicopter, care a fost concesionat în Africa, iar din acele încasări, a supraviețuit întregul aeroport. Nu m-am regăsit profesional la Chișinău, însă mi-a șoptit cineva că sunt motoare de avioane la stația de compresoare din Drochia care pompează gaz. Cunoșteam deja tehnica motoarelor de avioane, dar cu industria gazelor a trebuit să mă familiarizez de la zero. Se poate spune că eram pe jumătate pregătit de munca care urma. Am început într-o echipă de tehnicieni responsabili de reparații, apoi am fost transferat ca mașinist de compresoare tehnologice la stația de compresoare. Următoarea etapă a fost funcția de inginer, dar pentru asta a fost necesar să obțin studii superioare. Exact în acea perioadă la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost creată o specializare nouă cu specificul de studii - rețelele de gaze, cu o perioadă de pregătire de trei ani. Am profitat de această oportunitate și în acest fel, am fost promovat în Centrul de Dispecerat, care în acea perioadă era la Drochia. Am mers astfel prin fiecare verigă a funcției - în 1999 am devenit dispecer de tură, în 2002 - dispecer superior, în 2009 - adjunct al șefului centrului de dispecerat al „Moldovatransgaz” SRL, iar începând cu 2019 conduc Centrul de dispecerat. Această pregătire se impune tuturor lucrătorilor din sistemul de gaze: pentru a urca pe scara carierei, trebuie să înțelegi specificul muncii la toate nivelurile.

Se mai aplică această cerință?

- Fără îndoială. Pentru a putea activa în Dispecerat, trebuie să lucrezi în cadrul „Moldovatransgaz” SRL cel puțin trei ani într-o funcție tehnică, de exemplu, ca mecanic, apoi ca maistru. Este necesar nu doar să înțelegi procesele, să cunoști toate compartimentele, ci și să poți face analiza activității desfășurate. Dispeceratul colectează, prelucrează și analizează în mod constant informațiile operaționale de transport a gazelor. În țară sunt din ce în ce mai puțini specialiști cu studii tehnice, iar personalul calificat este deficitar. Universitatea tehnică oferă teoria, iar practica trebuie formată. Nu toată lumea poate rezista unui astfel de ritm, fiecare dintre noi este la muncă 24/24.

- Cum s-a schimbat „Moldovatransgaz” SRL în 30 de ani?

- În anii '90, în Republica Moldova existau circa 20 de stații de predare a gazelor (SP), acum sunt 81. Pe atunci primeam informațiile operaționale de la unele departamente prin intermediul telefoanelor de teren, prototipuri mobile (râde - n.r.). Pe traseu erau instalate prize, la care erau conectate dispozitive care asigurau legătura cu Dispeceratul cu ajutorul metodei generatorului. Am păstrat un astfel de telefon ca amintire. Ulterior Centrul de dispecerat a fost modernizat asigurând prelucrarea automată a datelor. Acum toate procesele sunt parțial automatizate, iar în urmă cu treizeci de ani deschideam dosarul și scriam manual așa-numitul grafic ondulat, pliat în mod repetat pe hârtie milimetrică. Astăzi, toată lumea are telefoane mobile. În Dispecerat avem nu doar un telefon, ci 4 cu mai multe canale, pentru diferite departamente din țară, colegi din Ucraina și regiunea transnistreană. Nu ne putem permite să ținem linia ocupată. Munca noastră și efortul comun este, în primul rând, eficiența și siguranța.

- De câte ori pe zi sunt primite rapoartele operatorilor rețelelor de distribuție?

- Raportarea este realizată cu o periodicitate de patru ore. Chiar și 1,5 min. pentru a vorbi cu fiecare dintre operatorii celor 81 SP și deja avem o oră și jumătate din tură consumată, dar să nu uităm și toate întreprinderile de distribuție a gazelor. Activitatea centrului de dispecerat nu se oprește niciodată.

- Dacă ne întoarcem la începutul conversației, regretați că nu ați devenit aviator?

- Nu desigur. A lucra la „Moldovatransgaz” SRL înseamnă pregătire constantă, noi tehnologii, dezvoltare. Acum, pe lângă dispeceri, în Centru activează și specialiști IT. Descoperim astfel multe lucruri și tehnologii noi. Învățăm constant, altfel nu avem cum să evoluăm.

Colectivul „Moldovatransgaz” SRL îl felicită pe domnul Mistrean cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate. Îi dorim inspirație constantă și creștere profesională. Iar pentru noi, angajații „Moldovatransgaz” SRL, persoana Domnului Mistrean este și continuă să fie un model de profesionalism și calități umane remarcabile.