„Moldovatransgaz” SRL și „Vestmoldtransgaz” SRL au semnat contractul de locațiune a rețelei de transport gaze naturale

În corespundere cu cerințele legislative privind separarea, „Moldovatransgaz” SRL și „Vestmoldtransgaz” SRL au semnat contractul de locațiune a rețelei de transport gaze naturale, conformându-se Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 80 din 04.09.23 și termenului limită (04.09.23) stipulat în Hotărârea ANRE nr. 434 din 07.07.23 Cu privire la desemnarea provizorie a „Vestmoldtransgaz” SRL în calitate de operator al sistemului de transport (OST) al gazelor naturale”. Acest lucru a fost posibil datorită multiplelor ședințe de lucru organizate cu reprezentanții companiilor, acționarilor acestora și instituțiilor de stat.

În acest context, începând cu 19 septembrie 2023 „Vestmoldtransgaz” SRL va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani. Totodată, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către „Moldovatransgaz” SRL fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale.

Menționăm că o dată cu semnarea acestui contract „Moldovatransgaz” SRL a asigurat implementarea procesului de separare prin care a îndeplinit cerințele actelor legislative și normative în vigoare.

În conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 80 „Moldovatransgaz” SRL va continua operarea tehnică a segmentului transnistrean în baza acordurilor de operare aplicabile. La moment părțile „Vestmoldtransgaz” SRL și „Moldovatransgaz” SRL se află la etapa de negocieri a contractului de mentenanță a rețelelor de transport gaze date în locațiune.