Moldova se numără printre țările care folosesc posibilitatea de a stoca o cantitate de gaze naturale achiziționate în străinătate. Stocarea este necesară pentru a asigura securitatea aprovizionării țării cu resurse energetice. Acest lucru este prevăzut de Directiva Consiliului Europei 2004/67/CE, introdusă și în Legea Republicii Moldova nr.108 privind gazele naturale.
În urma calculelor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a determinat că volumul minim al rezervelor este de 22,8 mln.m3. Acest lucru este stabilit în Hotărârea Guvernului nr. 668/2022, unde responsabilitatea stocării este atribuită SA „Energocom”.
Așa cum Republica Moldova nu dispune de depozite subterane proprii de gaze naturale, care să permită acumularea rezervelor determinate de legislație, este necesar să fie contractate depozitele subterane din străinătate. Pe baza prețului de depozitare, a locației regionale a depozitelor și a capacității acestora, cele mai convenabile depozite subterane pentru țara noastră se află în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.
Harta transportului gazelor naturale către Moldova din țările vecine cu instalații subterane de stocare a gazelor naturale. Sursa: https://transparency.entsog.eu/#/map?loadBalancingZones=false
Pe lângă prețul de achiziție, costul final al gazelor pentru Moldova include stocarea acestuia, injectarea în depozit și retragerea din acesta, transportul până la granița cu Moldova. Suma finală este decisivă în determinarea comerciantului (vânzător/intermediar) și a locului de depozitare a gazelor.
1. Din Bulgaria către Moldova gazul poate fi furnizat prin două rute:
- de-a lungul coridorului transbalcanic prin punctele de interconectare Kardam (Bulgaria)/Negro Vodă (România) - Isaccea (România)/Orlovka (Ucraina)/Căușeni (Moldova);
- Kardam (Bulgaria) / Negru Vodă (România) - Ungheni (Moldova) - Tohatin (Moldova);
2. din Polonia:
Hermanowice (Polonia) - Alekseevka (Ucraina).
3. din Romania:
- Isaccea (România) / Orlovka (Ucraina) - Căuşeni (Moldova);
- Ungheni (Moldova) - Tohatin (Moldova);
4. din Slovacia:
Veľké Kapušany (Slovacia)/Ujgorod (Ucraina) - Alekseevka (Ucraina);
5. din Ucraina:
- Alekseevka (Ucraina);
- Grebeniki (Ucraina).
Pentru Moldova cea mai profitabilă este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina. Prețul final pe țări este următorul:
- Ucraina (503,62 – 531,9 lei lei/1000 m3/zi);
- Bulgaria (1268,89 – 1782,11 lei/1000 m3/zi);
- România (1472,25 – 1763,34 lei/1000 m3/zi);
- Slovacia (1647,37 lei/1000 m3/zi);
- Polonia (2458,64 lei lei/1000 m3/zi).
Prețurile sunt aproximative și pot varia ușor din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar. Acestea includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit.
Menționăm că utilizarea rezervelor de stocare subterană a gazelor naturale permite:
- depozitarea surplusurilor de gaze achiziționate în perioada de scădere a cererii pentru acesta în țară cu posibilitatea retragerii acestora în momentul creșterii cererii;
- mentinerea rezervelor obligatorii de gaze naturale în conformitate cu reglementările;
- achiziționarea rezervelor de gaze în perioadele în care prețul de piață al gazelor scade;
- asigurarea securității aprovizionării cu gaze în situații neprevăzute (de exemplu, perioada toamnă-iarnă 2022-23).
„Moldovatransgaz” SRL asigură transportul neîntrerupt al gazelor naturale, inclusiv în scopul depozitării acestuia în depozite subterane din Ucraina și România.