Specificul secției de mecanizare și automatizare a proceselor de producere

Unul din obiectivele întreprinderii „Moldovatransgaz” SRL este automatizarea proceselor de producere. Automatizarea permite creșterea productivității muncii, optimizarea proceselor manageriale și eliminarea personalului din industriile periculoase pentru sănătate. Introducerea sistemelor automatizate de control al proceselor pentru instalațiile de conducte de gaze atinge următoarele obiective:

  • reducerea numărului personalului implicat în exploatarea echipamentului;
  • extinderea funcțiilor de diagnosticare ale echipamentului;
  • funcționarea echipamentelor în regim non-stop;
  • excluderea factorului uman;
  • controlarea pe deplin a procesului tehnologic și colectarea informațiilor statistice;
  • modernizarea echipamentelor tehnologice cu termen tehnic funcțional expirat;
  • dezvoltarea soluțiilor tehnice și selectarea echipamentelor Sistemul automatizat de control al procesului tehnologic*;
  • implementarea sistemelor de vizualizare (sisteme SCADA).

Activitatea Secției de mecanizare și automatizare a proceselor de producere este complexă și presupune mai multe direcții de activitate:

1. Implementarea mijloacelor de mecanizare și automatizare a proceselor de producție și tehnologice la instalațiile de gazoduct.

2. Asigurarea fiabilității și funcționării neîntrerupte a sistemelor automate de control al procesului, monitorizarea și menținerea operabilității modulelor și componentelor panourilor de comandă, semnalizare, sisteme de securitate și control al dispozitivelor de acționare, monitorizarea respectării regulilor de funcționare și reparare la timp a acestora.

3. Elaborarea specificațiilor tehnice și a caietului de sarcini al sistemului de control automatizat al proceselor pentru instalațiile nou construite de pe conductele magistrale, elaborarea și aprobarea algoritmilor de dirijare a actuatoarelor în regim automat și în regim de telecomandă (presiune, temperatură, sisteme de ventilație și interblocări de urgență etc.)

4. Întreținerea, reglarea și calibrarea dispozitivelor de câmp (senzori de presiune, temperatură, nivel, presiune diferențială) care acționează ca indicatori și sunt componente ale sistemului automatizat de control a proceselor tehnologice.

5. Monitorizarea stării tehnice și asigurarea funcționării echipamentului sistemelor de supraveghere video, sistemelor semnalizare incendiu la sectoarele de producere: Chișinău (inclusiv Stația de măsurare gaze Căușeni), Vulcănești, Drochia, si a sistemelor alarmă antiefracție a blocurilor si perimetrului a 60 SP.

6. Asigurarea funcționalității unităților de control ale instalațiilor automatizate de odorizare, unități de conectare automată a surselor de rezervă de alimentare cu energie electrică pentru instalațiile de gazoduct.

* Sistemul automatizat de control al procesului tehnologic este un ansamblu de echipamente și programe, a căror utilizare face posibilă realizarea unui proces tehnologic fără a participa direct la acesta. Termenul „automatizat”, spre deosebire de „automat”, pune accentul pe păstrarea unor funcții îndeplinite de către operator, fie cele mai frecvente, fie cele care nu se supun automatizării.