Interconectarea conductelor magistrale Ungheni-Chișinău și Chișinău-Rîbnița

Pe data de 10 septembrie 2020, operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, SRL “Moldovatransgaz” și SRL “Vestmoldtransgaz” au finalizat interconectarea conductelor magistrale Ungheni-Chișinău și Chișinău-Rîbnița, asigurând transportul gazelor din România și Uniunea Europeană către consumatorii din Republica Moldova.

Conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova, cu sistemul de transport gaze din România, are un rol important în creșterea securității energetice a țării precum și în diversificarea căilor de acces a acesteia la piața de gaze naturale din Europa. 

În prezent sunt finalizate lucrările de racordare a conductei magistrale Ungheni-Chișinău, parte a proiectului investițional ”Conductă de interconectare a sistemului de transport gaze din România cu sistemul de transport gaze din Republica Moldova, Faza II, pe direcția Iași-Ungheni-Chișinău“ la conducta  magistrală de gaze naturale existentă Chișinău-Rîbnița, km 3,4.

Situată în localitatea Tohatin, conexiunea este concepută a fi flexibilă din punct de vedere operațional și va asigura capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde mc/an,  în conducta  Ungheni-Chișinău, gestionată de către SRL “Vestmoldtransgazˮ și conducta magistrală de gaze naturale existentă Chișinău-Rîbnița, gestionată de către SRL ˮMoldovatransgaz“.

Această interconectare va aduce următoarele beneficii Republicii Moldova:

  1. Asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din municipiului Chișinău precum și din alte regiuni ale țării;
  2. Liberalizarea pieței de transport a gazelor naturale;
  3. Accesul liber a utilizatorilor de sistem autohtoni și transfrontalieri, la rețelele de transport care oferă posibilitatea transmiterii gazelor naturale către alte entități, prin intermediul conductelor magistrale Odesa-Chișinău și Tocuz-Căinari-Mereni;
  4. Asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim ”revers” prin intermediul SMG Căușeni.

Cu acest prilej, Directorul SRL ”Moldovatransgaz”, domnul Iurie Dolghier și-a exprimat certitudinea că dezvoltarea interconectării rețelelor de gaze naturale din regiune, vor conduce la îmbunătățirea siguranței și securității în aprovizionare cu gaze precum și la diversificarea surselor de gaze naturale.

 Interconectarea va crește nivelul de liberalizare a pieței și va facilita accesul  a mai multor utilizatori de sistem din regiune la serviciile de transport gaze naturale oferite de SRL ”Moldovatransgaz”, generând beneficii economice importante pentru consumatori.