În conformitate cu Codul UE al rețelelor de gaze naturale și a ultimelor modificări legislative publicate în Monitorul Oficial din 22 decembrie anul curent, Republica Moldova va îmbunătăți procesul de transportare a gazelor naturale din și în Ucraina începând cu luna ianuarie 2021, inițiind negocierile cu serviciul vamal în vederea reversului virtual de gaze.
Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.
Până în prezent, Republica Moldova nu putea oferi fluxuri virtuale de gaze de-a lungul conductei trans-balcanice deoarece nu exista o legislație națională care să permită acest lucru. Conform prognozei optimiste, se așteaptă ca fluxurile virtuale inverse să devină disponibile în Moldova începând cu luna ianuarie 2021, sub rezerva aprobării procedurilor corespunzătoare de către Serviciul Vamal. Backhaul-ul va acoperi 50% din capacitatea disponibilă a magistralelor, care va constitui aproximativ 8 mld.mc/an. Astfel, Republica Moldova va putea garanta fluxul de 17 mln.mc/zi a gazelor naturale către și din Ucraina, putând să tranziteze peste 3 mld.mc anual de-a lungul conductei Trans-balcanice în 2021 în direcția revers, fiind o creștere de patru ori a volumelor de tranzit în 2020.
„Acest lucru înseamnă că serviciile de backhaul sunt necesare nu numai pentru regiune, ci și pentru Moldova”, a declarat Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, pentru ICIS.
La moment sunt 16 companii care au deja semnate contracte de prestare a serviciilor de transport al gazelor naturale.
Menționăm că prin Republica Moldova trece un coridor major de tranzit al gazelor naturale din Federația Rusă înspre țările balcanice, care funcționa eficient până la începutul anului 2020. Ulterior, întreprinderea Gazprom a redirecționat exporturile de pe ruta Trans-balcanică către noul coridor TurkStream. Astfel, în urma redirecționării gazului nominalizat, fără această revizuire de redirecționare virtuală a fluxurilor, operatorul sistemelor de transport „Moldovatransgaz” risca să își diminueze profitul în 2021 cu 44% față de anii precedenți.