Generalizarea activității companiei „Moldovatransgaz” pentru anul 2020

Anul 2020 a fost plin de activități remarcabile pentru „Moldovatransgaz” SRL. Pe lângă îndeplinirea Planului anual de mentenanță, angajații au fost implicați în activități zilnice de modernizare și eficientizare a întreprinderii. Astfel, au avut loc în următoarele activități importante:

  • Conform legislației în vigoare a fost înnoită toată baza contractuală cu Utilizatorii de Sistem.
  • A fost verificată funcționarea tranzitului gazelor naturale din România în Ucraina pe conducta Trans-Balkan în regim revers-fizic. Redirecționarea fluxului gazelor naturale din regiunea balcanică către punctele de interconectare din Ucraina a avut loc datorită reconstrucției magistralelor de transport al gazelor naturale ale „Moldovatransgaz” SRL.
  • A avut loc interconectarea conductelor magistrale Ungheni-Chișinău și Chișinău-Rîbnița. Operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din R. Moldova, SRL “Moldovatransgaz” și SRL “Vestmoldtransgaz” au finalizat în luna septembrie interconectarea conductelor magistrale Ungheni-Chișinău și Chișinău-Rîbnița, asigurând transportul gazelor din România și Uniunea Europeană către consumatorii din Republica Moldova. Conectarea sistemului de transport gaze din țara noastră, cu sistemul de transport gaze din România, are un rol important în creșterea securității energetice a țării precum și în diversificarea căilor de acces a acesteia la piața de gaze naturale din Europa. De asemenea interconectarea va facilita accesul a mai multor utilizatori de sistem din regiune la serviciile de transport gaze naturale, generând beneficii economice importante pentru consumatori.
  • Au demarat lucrările de reparație capitală a gazoductului magistral Odessa-Chișinău, construit în anul 1966. Prin această magistrală, sistemul de transport al gazelor naturale al Republicii Moldova este interconectat cu operatorii sistemelor de transportare atât din est (Ucraina), cât și din vest (România). Odată cu finalizarea lucrărilor de reparație a segmentului de 12,85 km a gazoductului Odessa-Chișinău și conectarea la magistrala Tocuz-Căinari-Mereni, Moldova va fi asigurată cu transportarea gazelor inclusiv și în regimul revers prin punctul de interconectare SMG Căușeni.
  • Au fost stabilite relații de asociere cu partenerii adiacenți. Este vorba despre semnarea mai multor contracte pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale cu „Tiraspoltransgaz” SRL, semnarea Acordului de operare între „Moldovatransgaz” SRL și „Vestmoldtransgaz” SRL și două Contracte de prestare a serviciului de transport al gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova și pentru tranzitul gazelor naturale a utilizatorului de sistem S.A. „Moldovagaz”.
  • Au fost semnate Acordurile de Interconectare cu OST adiacenți: OST din Ucraina și „Vestmoldtransgaz” SRL.
  • „Moldovatransgaz” SRL s-a alăturat platformei regionale de rezervări a capacităților – RBP. Conform standardelor Uniunii Europene prevăzute în Pachetul Energetic III, operatorii sistemului de transport al gazelor naturale sunt obligați să efectueze licitații zilnice, lunare, trimestriale și anuale de rezervare a capacităților de gaze în mod echitabil și nediscriminatoriu pentru toți utilizatorii de sistem, prin intermediul unei platformele electronice, certificate de ENTSOG. Platforma „Regional Booking Platform” (RBP), a fost selectată pentru sporirea interoperabilității dintre România, Republica Moldova și Ucraina.
  • Au fost semnate contracte de prestare a serviciilor de transport al gazelor naturale cu mai mulți traderi. La moment sunt 16 companii care au semnate contracte cu întreprinderea „Moldovatransgaz” SRL.
  • A fost completată Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale cu prevederi ce reglementează regimul de tranzit al gazelor naturale în baza serviciilor de tip „Backhaul”. În conformitate cu Codul UE al Rețelelor de gaze naturale și a ultimelor modificări legislative, R. Moldova va îmbunătăți procesul de transportare a gazelor naturale din și în Ucraina începând cu anul 2021, inițiind negocierile cu serviciul vamal în vederea aplicării reversului virtual de gaze de tip backhaul.
  • Conform planului de separare de întreprinderea integrată pe verticală („Moldovagaz” S.A.), au fost îndeplinite o mare parte din măsuri pentru ca „Moldovatransgaz” SRL să devină Operator independent al sistemului de transport al gazelor naturale.
  • Potrivit procedurii de "Unbundling" a fost inițiat rebranding-ul integral al companiei.
  • Conform Regulilor Pieței Gazelor Naturale cele două OST-uri din R. Moldova, „Moldovatrangaz” SRL și „Vestmoldtransgaz” SRL, au semnat un acord prin care „Moldovatrangaz” își asumă rolul de Entitate de Echilibrare a Republicii Moldova.