Inspecție și expertiză în domeniul securității industriale

Secția de inspecție și expertiză în domeniul securității industriale este o subdiviziune din cadrul SRL „Moldovatransgaz” care își desfășoară activitatea în următoarele domenii:

  • Inspecția și expertiza conductelor magistrale de gaze și a obiectelor aferente lor.
  • Supravegherea tehnică la efectuarea lucrărilor de construcție, reparație capitală sau modernizare a conductelor magistrale de gaze și a obiectelor aferente lor. 
  • Verificarea sistemelor de ventilare în încăperile sau halele obiectelor cu pericol de explozie.


Activitatea de Inspecție și expertiză:

1.    Conductele magistrale de gaze și obiectele aferente lor sunt calificate ca obiecte industriale periculoase. 

2.    Obiectele cu termenul normativ de exploatare depăşit este necesar să fie supuse evaluării, pentru asigurarea funcționării în condiţii de securitate şi fiabilitate şi cu scopul de prevenire a avariilor, de către un organism de expertiză acreditat în domeniul securității industriale, cu eliberarea certificatului de expertiză.

3.    Obiectele industriale periculoase se utilizează în cadrul termenului de exploatare stabilit de documentația tehnică.

4.    În caz de expirare a termenului de exploatare a obiectelor stabilit, acestea pot fi exploatate numai după ce a fost prelungit termenul de exploatare de către organismul de expertiză acreditat în domeniul securității industriale.

5.    Cu acest scop în anul 2019, această activitate a fost acreditată de către Centrul Național de Acreditare MOLDAC, cu eliberarea certificatului de acreditare.

Conform certificatului de acreditare Organismul de Inspecție din cadrul Secției de inspecție și expertiză în domeniul securității industriale are dreptul de a efectua inspecția și expertiza cu scopul de prelungire a termenului de exploatare la următoarele categorii de obiecte:

  • conducte magistrale de gaze și obiectele aferente lor;
  • recipiente care lucrează sub presiune.

În cadrul Organismului de Inspecție activează experți atestați, cu pregătire, instruire, cunoştinţe tehnice corespunzătoare şi cu o experienţă mai mare de 10 ani de activitate în acest domeniu.

Experții sunt instruiți și atestați odată la 3 ani de comisia de stat în cadrul Întreprinderii de Stat „Centrul metodic principal de pregătire pe securitatea muncii” din orașul Kiev. Centrul metodic este specializat în sfera instruirii și atestării specialiștilor în domeniul securității muncii și securității industriale, în 2014 a primit certificatul internațional TUV Rheinland Cert, care confirmă implementarea unui sistem de management al calității și a unui audit de certificare. 

Până în acest moment a fost efectuată evaluarea stării tehnice la 415 obiecte, cu eliberarea rapoartelor de expertiză, printre care:  

  • stații de predare a gazului;
  • sectoare a conductelor magistrale de gaze;
  • recipiente care lucrează sub presiune.

Conform planului și graficelor anuale de lucru, Organismul de Inspecție în domeniul securităţii industriale elaborează, coordonează și aprobă programul individual de lucru de prelungire a termenului de exploatare inofensivă pentru fiecare obiect în parte.

Etapele efectuării expertizei unui obiect sunt următoarele:

  • analiza documentației de proiect, de execuție a lucrărilor de construcție-montare și a documentației de exploatare;
  • efectuarea expertizei preventive la obiect pentru elaborarea programului individual de lucrări (control nedistructiv, expertiză);
  • elaborarea și coordonarea a programului individual de lucrări (control nedistructiv, expertiză) cu directorul-adjunct al SRL „Moldovatransgaz”;
  • pregătirea obiectului pentru efectuarea controlului nedistructiv de către serviciul responsabil de exploatare;
  • efectuarea complexului de lucrări control nedistructiv sau distructiv;
  • analiza rezultatelor controlului nedistructiv (evaluarea defectelor depistate);
  • evaluarea prin calcule a rezistenței și fiabilității obiectului;
  • determinarea resursei de exploatare în condiții de siguranță a obiectului cu adoptarea deciziilor privind exploatarea ulterioară, elaborarea unui plan de măsuri de corecție (în caz de necesitate).

Comparativ cu R. Moldova, în Ucraina procedura de efectuare a expertizei a obiectelor periculoase cu termenul de exploatare depășit este similară. În fiecare centru regional există unul sau mai multe Centre Tehnice care prestează astfel de servicii pentru agenții economici care posedă în gestiune obiecte periculoase. De asemenea, Procedura de atestare a experților este similară cu cea din țara noastră, iar în comisia de atestare este inclus, în mod obligatoriu, un reprezentant al organului de control şi supraveghere tehnică de stat.

Activitatea de supraveghere tehnică

Supravegherea tehnică are loc în procesul de efectuare de către un antreprenor a lucrărilor de construcție, reparație capitală sau modernizare a obiectelor întreprinderii „Moldovatransgaz” SRL. Supravegherea se efectuează în scopul asigurării calității lucrărilor conform cerințelor proiectului și a documentelor normative-tehnice.