Au început lucrările de pregătire pentru conectare la gazoductul Odessa-Chișinău

În perioada 6-8 iulie, porțiunea de conductă cu o lungime de 12,85 km construită recent, va fi înlocuită și conectată la gazoductul Odessa-Chișinău. Lucrările au fost finalizate recent cu rezultatul testărilor pozitiv. Pentru a putea interconecta gazoductul nou la cel existent, este nevoie de o pregătire minuțioasă, debranșarea tronsonului existent și colaborarea strânsă intre secțiile tehnice din cadrul întreprinderii.

Astfel, conform planului de interconectare, Stația de Predare Chișinău-1 (SP Chișinău-1) va fi oprită, iar Stația de Predare Floreni-Mereni (SP Chișinău-2) va prelua tot fluxul de gaze pentru municipiul Chișinău. SP Chișinău-1 este aprovizionată prin conducta magistrală de gaze Odessa-Chișinău, ceea ce presupune aprovizionarea orașului Chișinău, suburbiilor cât și a CET 1 și CET 2.

Așadar, Centrul de dispecerat coordonează echipele mobile pentru scăderea presiunii de gaz din conducta Odessa-Chișinău, iar în această perioadă consumatorii din Chișinău vor primi gaze de la SP Chișinău-2 unde presiunea din conductă va asigura necesitatea lor. Acest lucru este posibil doar după ce Secția metrologie și evidența gazelor vor schimba diafragmele în nodurile de evidență, pentru a permite transportarea unei capacități mai mari de gaze prin SP Chișinău-2.

Conform planului de interconectare, pe data de 1 iulie 2021 va începe preluarea gazelor de la SP Chișinău-2 de către CET-uri, iar pe 2 iulie de către consumatorii casnici. Astfel, va fi mărită presiunea la ieșire din SP Chișinău-2 până la 7,5-8 bar. Presiunea de ieșire din SP Chișinău-1 însă, va fi micșorată treptat de la 3 bar până la parametrii de 2,7-2,8 bari.

În paralel, se finalizează lucrările de pregătire pentru interconectarea gazoductului nou construit, iar specialiștii din Secția protecție electrico-chimică efectuează procedura de polarizare a conductei care permite efectuarea lucrărilor de sudură.

După ce tot complexul lucrărilor de pregătire a fost efectuat, Secția exploatare conducte va deconecta tronsonul de conductă existent și apoi va conecta conducta construită între km 153,5-166,4 a magistralei de gaze, astfel fiind finalizate lucrările.

Amintim că, în noiembrie 2020 întreprinderea „Moldovatransgaz” SRL a început lucrările de reparație capitală a celui mai vechi gazoduct din Moldova, Odessa-Chișinău. Conducta de gaze naturale are o lungime totală de 44 km și a fost construit în anul 1966. Prin această magistrală, sistemul de transport al gazelor naturale al Republicii Moldova este interconectat cu operatorii sistemelor de transportare atât din est (Ucraina), cât și din vest (România).