Din structura companiei „Moldovatransgaz” SRL fac parte 3 sectoare de producere: Drochia, Chișinău și Vulcănești.
Stația de comprimare gaze (SCG) Vulcănești a fost dată în exploatare pe 22 iulie 1976.
În scopul asigurării transportării eficiente a gazelor naturale și securizarea tranzitării gazelor prin partea de sud a Republicii Moldova, 45 de ani în urmă s-a decis darea în exploatare a obiectului de importanță strategică pentru sistemul de transport gaze - SCG Vulcănești, care asigură transportarea gazelor naturale pe segmentul sistemului de conducte RI-SDKRI (Dn-800 fiecare). Magistralele de gaz RI și ȘDKRI se află în mare parte pe teritoriul R. Moldova intersectând doar uneori Ucraina, iar conducta ATI trece prin teritoriul Ucrainei și traversează doar uneori teritoriul R. Moldova. Menționăm că anume ATI este considerată conducta principală care exportă gaz prin teritoriul țării noastre.
Principalele conducte de gaz care trec în regiunea din sudul R. Moldova – ATI, RI, ȘDСRI, iar SCG Vulcănești asigură transportul de gaze naturale către țările din regiunea balcanică și aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din regiunea de sud a Republicii Moldova.
SCG Vulcănești, cu o capacitate totală de 20 MW este considerată stație de importanță majoră pentru Republica Moldova. Stația de compresoare, comprimă gazele naturale cu ajutorul motoarelor electrice de tip STD–4000, cu o putere sumară de 20,0 МW la o productivitate de 8 mld.mc/an. Din acest motiv se cere în permanență întreținerea regulată și neîntreruptă a acestei stații. Este de menționat, în componența SCG Vulcănești funcționează 17 Stații de Predare gaze.
Șeful sectorului linear Vulcănești, Ilia Mincov susține că „la moment sunt întreprinse toate măsurile de întreținere și efectuare a lucrărilor de rutină privind instalarea, funcționarea și reglarea tuturor echipamentelor, fie cele electrice, automatizate sau mecanice. Prin urmare, încercăm să păstrăm angajații iar, în situația în care la moment stația de compresoare nu funcționează, inginerii noștri parțial cumulează în cadrul centrului de dispecerat. Inginerii colectează informații de la Stațiile de predare ce aparțin SCG Vulcănești și le transmit la centrul de dispecerat din Chișinău.”
Deoarece conductele de gaz RI și ȘDKRI trec prin teritoriul Moldovei, apoi intersectează cel al Ucrainei și după revin din nou pe teritoriul Moldovei, o dificultate pentru angajații sectorului linear Vulcănești este deservirea echipamentelor/pieselor care se află pe teritoriul Ucrainei deși porțiunea magistralei de gaze este în gestiunea „Moldovatransgaz” SRL. În consecință, în fiecare an, angajații responsabili de întreținerea echipamentelor ce aparțin companiei noastre primesc un permis special care le permite traversarea liberă a graniței cu Ucraina.
Menționăm că întreprinderea noastră și în special SCG Vulcănești trece la un nou nivel de deservire în special în ceea ce privește stațiile protecției catodice. Dacă până acum, doar factorul uman avea posibilitate să gestioneze acest domeniu, în viitor totuși totul se preconizează a fi automatizat.