În cadru lucrărilor planificate de diagnosticare ale segmentului conductei magistrale Ananiev-Cernăuți-Bogorodceny (ACB) exploatate de SRL „Moldovatransgaz” la km 573,6 au fost identificate defecte corozive cu dezvoltare periculoasă. Pentru remedierea defectelor a fost adoptată decizia de a înlocui 75 m de conductă. În scopul minimizării perioadei de întrerupere a transportului de gaze prin acest segment și respectiv a perioadei deconectării consumatorilor în timpul executării lucrărilor pe gazoduct, preventiv au fost executate lucrări de pregătire a reparației în cadru cărora a fost sudată și verificată porțiunea de conductă care urma să înlocuiască segmentul cu defecte critice, efectuate lucrări de terasament.
Lucrările de secționare a tronsonului conductei magistrale ACB între robinetul de secționare (RS) 560 (km 560) - RS 584 (km 584) au început pe 14 septembrie la ora 6:00 dimineața. Concomitent a fost închis robinetul „0” spre Stația de Predare gaze (SP) Pervomaisc și SP Șuri. În aceeași zi de la orele 06:20 până la 07:25 a fost evacuat gazul din secțiunea dată a conductei magistrale, iar alimentarea cu gaze a centrului și nordului Republicii Moldova s-a efectuat de la Stația de Măsurare Gaze (SMG) Grebeniki prin conductele magistrale: Tocuz-Căinari-Mereni și Chișinău-Râbnița. Consumatorii amplasați între RS 584 și SMG Alexeevca au fost alimentați cu gaze din perna tehnologică a segmentului menționat a conductei magistrale.
Astfel, din momentul începerii lucrărilor, pe conducta cu diametrul 1000mm și lungimea de 75m au fost efectuate următoarele activități:
- lucrări de terasament;
- demontarea și ridicarea segmentului defectat din șanț;
- pozarea segmentului nou în șanț;
- centrarea, fixarea și sudarea îmbinărilor;
- verificare nedestructivă a sudurilor;
- lucrări de izolare;
- lucrări de terasament.
Lucrările de reparație au fost efectuate în regim non-stop (24/3) cu avansarea graficului prestabilit. În procesul de lucru au fost implicați ingineri și muncitori de înaltă calificare din cadru „Moldovatransgaz” SRL, asigurați cu echipamente, hrană, apă și locuri de odihnă de către administrația întreprinderii.
Comutarea operațională și tehnologică necesară se efectuează în strânsă cooperare dintre Centrul de dispecerat al „Moldovatransgaz” SRL, Departamentul de dispecerat al Operatorului de sistem de transport din Ucraina și Serviciile de dispecerat ale întreprinderilor de distribuție gaz „Florești-Gaz” SRL și „Edineț-Gaz” SRL.
Merită de constatat faptul că, grație diagnosticării periodice cu echipamente și aparate moderne, și desigur a echipei de profesioniști a „Moldovatransgaz” SRL a fost posibilă depistarea și localizarea timpurie a defectelor critice de pe conducta magistrală ACB la km 573,6. Astfel, a fost prevenită o eventuală avarie și deconectarea de la rețeaua de gaze naturale a consumatorilor Republicii Moldova.