Stația de compresoare gaze (SCG) Șoldănești a fost construită în 1987 pentru a asigura transportarea gazelor naturale pe conducta magistrală Ananiev-Cernăuți-Bohorodchany (ACB) (împreună cu SCG Drochia), spre depozitul subteran Bohorodchany, Ucraina. Din cauza lipsei volumelor proiectate de transport gaze naturale, în anul 2011 a fost decisă conservarea utilajului tehnologic a SCG Șoldănești. De asemenea, conform modelului nou de transportare gaze prin rețeaua de transport a „Moldovatransgaz” SRL și după analiza amplă a volumelor fluxurilor de perspectivă, SCG Șoldănești nu se regăsește în modelul tehnologic de transportare gaze și nu are perspectivă de funcționare nici în regim clasic și nici în regim revers, deoarece motoarele electrice au un consum prea mare.
Având în vedere faptul că „Moldovatransgaz” SRL își propune optimizarea cheltuielilor și micșorarea impactului asupra tarifului și pentru a menține procesul tehnologic întreruptibil, a fost luată decizia de a demonta un robinet linear și tronsoanele de conducte amonte și aval de la SCG Șoldănești care a fost scoasă din procesul tehnologic. Deși stația a fost dată în exploatare aproape 35 ani în urmă, ea a fost mai mult în regim de așteptare și ulterior a fost conservată. Astfel, robinetul și conductele aferente pot fi repuse în funcțiune cu condiția efectuării anumitor măsuri de diagnosticare și testare cu emiterea rapoartelor permisive pentru utilizarea ulterioară.
Conform planului de reparații capitale a gazoductului ACB pentru anul 2022, compania „Moldovatransgaz” SRL, în urma diagnosticării tehnice preconizează reparația capitală prin schimbarea robinetului linear și înlocuirea unor tronsoane de conducte. Totodată, menționăm că în urma efectuării lucrărilor de asigurare a regimului revers la SMG Căușeni, au fost utilizate toate stocurile de rezervă tehnică. În legătură cu aceasta s-a decis ca robinetul și conductele demontate vor fi utilizate în scopul completării rezervelor din stocuri.
De asemenea, informăm că lucrările de demontare se efectuează conform planului de măsuri tehnico-organizatorice cu emiterea actelor permisive conform cerințelor tehnice, inclusiv cu coordonarea prealabilă cu autoritățile locale și proprietarii de terenuri. În cadrul lucrărilor date este implicat personalul și utilajele companiei (macarale, excavatoare etc.).