Odorizarea gazelor naturale

Gazele naturale sunt incolore, nu au gust și miros. Compoziția gazului natural depinde de locul extragerii. Indiferent de acesta, partea componentă majoră a gazului natural este metanul care are anumite caracteristici specifice, și anume: lipsa mirosului, gustului și a culorii.

În scopul asigurării securității consumului de gaze, sunt stabilite anumite cerințe precum detectarea și sesizarea gazului în aer prin evidențierea cu ajutorul unui miros specific. Astfel, pentru identificarea unei posibile scurgeri de gaze se efectuează odorizarea. În cadrul companiei „Moldovatransgaz” odorizarea gazelor are loc în mod continuu prin intermediul instalațiilor de odorizare pe liniile de ieșirile din stațiile de predare.

În calitate de odorizant se utilizează etilmercaptanul sau alte substanțe sau amestecuri ale acestuia, care, folosit într-o concentrație mică în gaze posedă un miros intens (neplăcut) și o volatilitate mare la temperaturi obișnuite.

Pentru a fi utilizat, odorizantul trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre cele mai importante: să prezinte un miros specific neplăcut; să ardă complet odată cu gazele naturale; să nu poată fi diluat cu apă pentru a nu produce coroziunea conductelor, instalațiilor și echipamentelor folosite în procesul de lucru.

Concentrația de odorizant utilizată în procesul tehnologic a mirosului gazelor naturale este stabilită astfel, încât să nu compromită sub nici o formă integritatea conductelor, echipamentelor, garniturilor, membranelor, diafragmelor și instalațiilor pe tot drumul parcurs de gazele naturale de la Stațiile de predare gaze până la locul de consum.

La moment, compania „Moldovatransgaz” folosește etilmercaptan (99,9%)care se dizolvă complet în componența gazului livrat către consumatori. Rația de odorizare a gazelor naturale este de 16 gr la 1000 mde gaze în condiții normale (temperatura 00C și presiunea de 760 mm coloană de mercur).

„Moldovatransgaz” SRL desfășoară neîntrerupt procesul de odorizare a gazelor naturale pentru asigurarea condițiilor de securitate maximă la locurile de consum.