Stația măsurare gaze Căușeni (SMG Căușeni) este un punct de interconectare, unde are loc măsurarea debitului de gaze naturale și realizarea operațiilor comerciale în conformitate cu „Acordul de interoperabilitatea a părților”. Stația a fost construită în anul 2003 cu scopul măsurării gazelor naturale și asigurării calculelor reciproce comerciale pentru gazul livrat consumatorilor țării și în tranzit (dinspre Ucraina spre Republica Moldova) prin conductele Ananiev-Tiraspol-Ismail (ATI), Șebelinca-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail (ȘDKRI) și Razdelinaia-Ismail (RI). Cu o capacitate de 80 mln.m3/zi sau 32 mlrdm3/an, stația are câteva noduri tehnologice:
- Nodul de măsurare a debitului/consumului de gaze naturale pe conducta ATI compus din 5 linii de măsurare cu capacitatea 30-70 mln.m³ pe zi.
- Nodul de măsurare a debitului/consumului de gaze naturale pe conducta RI-ȘDKRI, compus din 3 linii de măsurare cu capacitatea 7-30 mln.m³ pe zi. Măsurarea debitului de gaze naturale pe aceste linii se realizează prin metoda micșorării locale a secțiunii de curgere în conducte cu secțiune circulară sub presiune folosind elementul deprimogen (diafragma). Principiile generale care stau la baza metodei de măsurare și calcul al debitului, geometria conductelor de măsurare și modul de utilizare al diafragmelor, sunt stabilite în documentele de reglementare: SM SR EN ISO 5167: 1;2 – 2013 și GOST 8.586.1;2 - 2005 (ISO 5157:1;2). La SMG Căușeni, pentru determinarea parametrilor fizici și chimici ai gazelor naturale, în 2005 a fost creat „Laboratorul chimic de încercări”. În anul 2006, „Laboratorul chimic de încercări” al „Moldovatransgaz” SRL a fost acreditat în conformitate cu cerințele SM SR EN ISO/CEI 17025. În 2021 laboratorul a fost din nou acreditat de către Centrul Național de Acreditare MOLDAC. „Laboratorul chimic de încercări” al SMG Căușeni este dotat cu mijloace de măsurare de laborator și în flux, care permit determinarea parametrilor fizici și chimici ale gazelor naturale din conductele de gaze ATI și ȘDKRI în regim non-stop.
- Nodul de reducție a gazelor naturale din conducta magistrală ATI spre conductele magistrale RI și ȘDKRI. Nodul tehnologic de reducție asigură presiunea necesară prin reducție, la readiționarea fluxului de gaze din conducta magistrală ATI în sistemul de conducte RI-ȘDKRI în scopul măririi capacități de transportare a gazelor pe tronsonul Transbalcanic, cât și consumatorilor R. Moldova prin conducta magistrală Tocuz-Căinari-Mereni.
De asemenea, pentru a asigura transportul neîntrerupt al gazelor naturale prin conductele magistrale de gaze RI-ȘDKRI, în anul 2019 SMG Căușeni a fost reutilată pentru a putea fi folosită în regim revers-fizic.
La sfârșitul anului 2021, în cadrul stației de măsurare gaze a fost modernizată o linie de măsurare pentru măsurarea debitelor mici, iar unitățile de măsură au fost modernizate pentru măsurarea gazului nu doar în m3, dar și în MW.